Algemene voorwaarden
Artikel 1. Toepassing algemene voorwaarden
Deze algemene
voorwaarden zijn
op alle aanbiedingen
van en overeenkomsten met
Viverio Business Solutions BV, met
zetel te 3960 Bree, Keyartstraat 28A en met
ondernemingsnummer 0715.853.565 (hierna: “VBS”).
Door het plaatsen van een bestelling bij VBS of het afsluiten van een overeenkomst met VBS, erkent de klant (hierna: de “Klant”) de algemene voorwaarden van VBS te kennen en integraal te aanvaarden.
Huidige algemene voorwaarden hebben een aanvullende werking ten aanzien van andere bijzondere overeenkomsten, waaronder licentieovereenkomsten, afgesloten tussen de Klant en VBS. Voor zover enig conflict tussen een bijzondere overeenkomst en deze algemene voorwaarden zou bestaan, zullen de bepalingen van een bijzondere overeenkomst steeds primeren.
De algemene voorwaarden sluiten de toepassing van enige algemene voorwaarden van de Klant uit en primeren steeds op de verkoop- en/of aankoopvoorwaarden van de Klant, tenzij VBS zich uitdrukkelijk en schriftelijk akkoord verklaart met de algemene voorwaarden van de Klant. De Klant kan zich op generlei wijze beroepen op een stilzwijgen van VBS om de aanvaarding van diens eigen voorwaarden te vorderen.
VBS behoudt zich
het recht voor om haar algemene voorwaarden te allen tijde
eenzijdig
te wijzigen zonder voorafgaande kennisgeving.
Artikel 2. Offertes en overeenkomsten
Alle aanbiedingen en offertes van VBS zijn vrijblijvend tot op het ogenblik van de integrale en voorbehoudloze aanvaarding van het aanbod door de Klant. De overeenkomst komt tot stand wanneer de Klant het aanbod ongewijzigd en binnen de geldigheidsduur (i.e. dertig kalenderdagen) voor akkoord ondertekent en terugzendt aan VBS. Bij afwezigheid van een uitdrukkelijke schriftelijke bevestiging van een aanbod komt de overeenkomst met toepassing van deze algemene voorwaarden tot stand na aanvaarding van de factuur van VBS door de Klant. Deze aanvaarding zal afgeleid kunnen worden uit het gebrek aan enig (tijdig) protest of de voorbehoudloze betaling van de factuur.
Elke afgesloten overeenkomst verbindt de Klant. De overeenkomst vervangt alle eerder afgesloten en/of mondelinge akkoorden met hetzelfde voorwerp.
De offertes en overeenkomsten zijn strikt beperkt tot hun voorwerp, in de zin dat zij gebaseerd zijn op informatie die beschikbaar is op het ogenblik van het opstellen van de offerte of het sluiten van de overeenkomst. Verkeerde, gewijzigde of nieuwe informatie of omstandigheden (waaronder o.a. gewijzigde systeemconfiguraties of nieuw beschikbare versies van software), ook indien vastgesteld naar aanleiding van het uitvoeren van overeenkomst, kunnen aanleiding geven tot eenzijdige wijziging van de voorwaarden en/of de prijs. De voorwaarden en/of de prijs kan tevens eenzijdig gewijzigd worden naar aanleiding van een stijging van de kosten van VBS, waaronder alleszins doch niet beperkt tot een stijging van de licentiekosten,loonkosten, aankoopkosten of huurkosten. Ingeval van zulke wijziging zal zulks meegedeeld worden aan de Klant en ontvangt deze een in duurtijd beperkt recht om de overeenkomst kosteloos te beëindigen.
Later gemaakte aanvullende afspraken of wijzigingen binden VBS slechts indien deze voorbehoudloos en schriftelijk door VBS zijn bevestigd en worden uitgevoerd aan de overeenkomen prijs, zoals vermeld in de offerte of overeenkomst, behoudens indien VBS schriftelijk een andere prijs overeenkomt met de Klant.
VBS is steeds
gerechtigd een schriftelijk verzoek tot het verlenen van diensten vanwege de
Klant te weigeren zonder enige motivering en zonder dat VBS enige
schadevergoeding verschuldigd is.
Artikel 3. Duurtijd van de overeenkomst
Enige overeenkomst tussen de Klant en VBS zal gelden voor een onbepaalde duurtijd.
Beide partijen hebben het recht om de overeenkomst ten alle tijde te beëindigen zonder inachtneming van een opzegtermijn en zonder enig recht op schadevergoeding voor de andere partij.
VBS heeft het recht om de overeenkomst, na het verzenden van een voorafgaande ingebrekestelling, onmiddellijk en buitengerechtelijk te ontbinden, al dan niet na het aanbieden van een regularisatietermijn, indien de Klant zich schuldig maakt aan een ernstige of herhaalde toerekenbare tekortkoming, waaronder o.a. het niet-betalen van onbewiste bedragen.
Elke voortijdige
beëindiging dient te gebeuren per aangetekend schrijven of per mail gericht aan
info@viverio.be.
Artikel 4. Uitvoering overeenkomst
VBS verbindt er zich toe alle redelijke inspanningen te leveren om de overeenkomst op een professionele wijze uit te voeren in overeenstemming met de industriële standaard dewelke geldt voor leveranciers van diensten van de informatiemaatschapp en in overeenstemming met alle toepasselijke wettelijke bepalingen.
De Klant erkent dat op VBS een inspanningsverbintenis rust en VBS geen garanties biedt inzake de uitvoering van de Overeenkomst.
Meerkosten die voortvloeien uit vertragingen, waarvan de oorzaak vreemd is van VBS, worden aangerekend aan de overeenkomen prijs, zoals vermeld in de offerte.
Opgegeven leverings- en uitvoeringstermijnen zijn steeds indicatief en binden VBS niet. Vertraging in de levering en/of de uitvoering geeft de Klant geen recht op schadevergoeding of prijsvermindering, noch op opschorting van diens betaling of de ontbinding van de overeenkomst.
Indien VBS voor de uitvoering van de overeenkomst gebruik maakt van werknemers, dan werken deze personen onder exclusieve controle, gezag, leiding en toezicht van VBS.
Een overeengekomen service level, waaronder een overeengekomen uptime, is steeds louter indicatief en kan geen aanleiding geven tot enige aansprakelijkheid.
Artikel 5. Betalingsmodaliteiten
Behoudens andersluidende specifieke regeling zal VBS de Klant op de eerste dag van de maand een factuur laten geworden voor het gebruikersrecht van de nieuwe maand. Alle facturen zijn betaalbaar binnen een termijn van tien kalenderdagen. Elke betaling wordt aangerekend op de oudste vervallen factuur en eerst op de verschuldigde intresten en kosten. De Klant is niet gerechtigd om betalingen in te houden of te schorsen wanneer de Klant zelf aan de oorzaak ligt het ontbreken van bepaalde gegevens op de facturen van VBS.
Elke vertraging in betaling door de Klant maakt alle verschuldigde sommen ineens opeisbaar en doet elke betalingsmodaliteit en/of toegestane korting vervallen.
Indien de Klant nalaat over te gaan tot betaling van de factuur op de vervaldag dan is de Klant van rechtswege en zonder voorafgaande ingebrekestelling een nalatigheidsintrest verschuldigd ten belope van de wettelijke interestvoet zoals bepaald overeenkomstig de Wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties , alsmede een forfaitaire schadevergoeding van 10% van het factuurbedrag met een minimum van € 150,00 vanaf de vervaldag tot aan de volledige betaling. De Klant kan geen schuldvergelijking toepassen.
Bij gebreke aan
betaling op de vervaldatum van de factuur, heeft VBS het recht om haar
werkzaamheden en enige gebruiksrecht op te schorten tot de Klant aan zijn
betalingsverplichtingen voldoet. VBS behoudt zich tevens het recht voor de overeenkomst
als ontbonden te beschouwen voor de diensten dewelke nog niet uitgevoerd werden
ingevolge wanbetaling van de Klant.
Artikel 6. Klachten – protest van de factuur
Elk protest dient
per mail aan VBS te worden bezorgd binnen een termijn van vijf (5)
kalenderdagen met een gedetailleerde omschrijving van de klacht en met opgave
van de factuur waarmee de desbetreffende goederen en/of diensten zijn
gefactureerd. Bij gebreke aan tijdig protest worden de diensten geacht
definitief te zijn aanvaard en is betaling verschuldigd.
Artikel 7. Garantie
Ingevolge de ingebruikname en het voortdurende gebruik van de diensten worden de diensten geacht onherroepelijk en integraal aanvaard te zijnen erkent de Klant onherroepelijk dat de uitvoering vrij is van enig zichtbaar gebrek of niet-conformiteit .
Zichtbare gebreken of niet-conforme leveringen dienen per kerende, en uiterlijk acht kalenderdagen na levering en/of uitvoering, per mail ter kennis van VBS worden gebracht.
Verborgen gebreken kunnen aanleiding geven tot aansprakelijkheid wanneer het gebrek zich manifesteert binnen de twaalf maanden na de levering en/of uitvoering. Verborgen gebreken dienen op straffe van verval per gemotiveerde aangetekende brief aan VBS te worden gemeld binnen een termijn van acht kalenderdagen volgend op de vaststelling van het verborgen gebrek door de Klant of volgend op het ogenblik waarop de Klant het verborgen gebrek had moeten vaststellen, en in ieder geval niet later dan drie maanden na datum van levering van de goederen en/of diensten. De Klant dient in diens aangetekend schrijven VBS een redelijke termijn van minimum dertig dagen te geven om de niet-betwiste gebreken te herstellen. Pas na verloop van deze termijn, kan enige aansprakelijkheid weerhouden worden. De niet-naleving van deze bepaling heeft het verval van de aansprakelijkheid tot gevolg.
Vorderingen tot
vrijwaring ingevolge verborgen gebreken dienen te worden ingesteld binnen een
korte tijd en steeds binnen een termijn van drie maanden na vaststelling van
het gebrek. Elke ingreep, tussenkomst of wijziging doorgevoerd na de
vaststelling van het gebrek door de Klant, maar vóór de tegensprekelijke
vaststelling ervan met VBS, houdt van rechtswege een verval van verhaal in
jegens VBS.
Artikel 8. Aansprakelijkheid
VBS kan niet aansprakelijk worden gesteld voor enige fout van haar of haar aangestelden, behoudens ingeval van grove fouten, bedrog of opzet. VBS is in geen geval aansprakelijk voor enige onrechtstreekse schade, waaronder doch niet beperkt tot dataverlies, gevolgschade, winstderving e.d., dewelke de Klant zou lijden ingevolge enige fout of nalatigheid van de VBS.
De aansprakelijkheid van VBS met betrekking tot de aan de Klant geleverde goederen en/of diensten is in elk geval beperkt tot de terugbetaling van de door de Klant betaalde prijs ofwel het opnieuw leveren van de diensten, naar keuze van VBS. De totale aansprakelijkheid van VBS zal nooit meer bedragen dan de prijs die door de Klant aan VBS werd betaald voor de diensten die aanleiding gaven tot het schadegeval en kan evenmin meer bedragen dan het bedrag waarvoor VBS behoorlijk verzekerd is.
VBS is als online
dienstverlener niet aansprakelijk voor de informatie die middels de door haar
ter beschikking gestelde systemen worden verwerkt en zij garandeert op generlei
wijze de juistheid van de informatie die middels zulke systemen worden
verwerkt.
In voorkomend geval kan het zijn dat VBS koppelingen ontwikkeld op maat van de
klant om andere software van de klant te koppelen aan de software van VBS.
De verantwoordelijkheid voor de controle op het goed functioneren van deze
ontwikkeling ligt volledig bij de klant. Op geen enkel moment kan VBS
aansprakelijk gesteld worden voor het slecht functioneren van deze koppelingen,
noch voor eventuele gevolgen of geleden schade hiervoor door de
klant.
Het onderhouden en/of aanpassen van deze koppelingen op vraag van de klant
gebeurt, tenzij anders bepaald, in regie aan een uurtarief van € 120 per uur
Artikel 9. Overmacht
VBS is niet gehouden tot het nakomen van enige verplichting indien zij daartoe verhinderd is als gevolg van Overmacht. Onder “Overmacht” wordt onder andere verstaan ziekte of arbeidsongeschiktheid, onbeschikbaarheden van platformen waarop de toepassingen van VBS gebaseerd zijn, stakingen, faillissement van een leverancier, storingen in het (telecommunicatie-) netwerk, elektriciteitspanne, pandemie en andere onverwachte gebeurtenissen waarover VBS redelijkerwijze geen controle heeft, zonder dat VBS verplicht is de invloed daarvan aan te tonen.
In geval van Overmacht is VBS, voor de duur van de hinder en voor hun draagwijdte, bevrijd van haar verbintenissen, zonder recht op enige prijsvermindering of schadevergoeding voor de Klant.
Gevallen van
Overmacht, dewelke langer aanhouden dan één maand, verlenen VBS het recht de
overeenkomst geheel of ten dele buitengerechtelijk te ontbinden zonder dat VBS
verplicht kan worden tot het betalen van enige vergoeding.
Artikel 10. Gegevensbescherming
VBS verbindt zich ertoe, ongeacht haar hoedanigheid bij het verwerken van persoonsgegevens, om de Algemene Verordening Gegevensbescherming na te leven. Zij verwijst daartoe naar de verwerkersovereenkomst dewelke beschikbaar is op haar website en duidelijk aangeeft hoe zij persoonsgegevens verwerkt in het kader van de uitvoering van haar contractuele verbintenissen.
De Klant erkent
diens verplichtingen in het kader van de Algemene Verordening
Gegevensbescherming en zal de verkregen persoonsgegeven gebruiken in
overeenstemming met voormelde wetgeving. De Klant vrijwaart VBS voor enige en
alle vorderingen dewelke hun grondslag zouden vinden in een schending van
voormelde wetgeving.
Artikel 11.
Vertrouwelijkheid
Onder v ertrouwelijke Informatie wordt verstaan informatie, in welke vorm dan ook, al dan niet mondeling, schriftelijk, magnetisch, elektronisch, grafisch, gedigitaliseerd of anderzijds en alleszins omvattende, zonder limitatief te zijn, informatie met betrekking tot de diensten, persoonsgegevens, octrooien, merken, auteursrechten, geregistreerde en ongeregistreerde rechten op tekeningen, afbeeldingen, broncodes, persoonsgegevens, objectcodes, analyses, modellen en eender welke andere data, modellenrechten, auteursrechten, formuleringen, bedrijfsgeheimen, knowhow, uitvindingen, modellen, formules, technieken, analytische methoden en methoden om kwaliteit te meten, verkoopdata, geanticipeerde verkoopvolumes, leveranciers, informatie met betrekking tot potentiële of actuele klanten, zakelijke structuren, aansprakelijkheden, werking, budgetten en strategieën dewelke rechtstreeks of onrechtstreeks worden meegedeeld in het kader van deze overeenkomst (hierna: “Vertrouwelijke Informatie”).
Vertrouwelijke Informatie zal niet omvatten, informatie dewelke:
§ informatie waarvan kan worden aangetoond dat zij, op het ogenblik dat deze informatie aan een andere partij wordt bekendgemaakt, reeds algemeen gekend was, of die op om het even welk wijze algemeen bekend geraakt, op een andere manier dan door de schending door een der Partijen van een verbintenis vervat in deze overeenkomst of door een bron van dergelijke informatie die gebonden was door een geheimhoudingsovereenkomst of door enige verbintenis om dergelijke informatie niet bekend te maken;
§ informatie die op een wettelijke manier ter kennis is gekomen van de andere partij of die op een wettelijke wijze aan de andere partij wordt ter kennis gebracht door een bron, andere dan de partij, eigenaar van deze informatie, diens bestuurders, directie, personeel, vertegenwoordigers, aangestelden, raadslieden en adviseurs;
§ informatie waarvan de bekendmaking vereist is door de wet of door een rechterlijke of andere overheidsbeslissing, van welke aard ook.
VBS en de Klant verbinden er zich toe om alle Vertrouwelijke Informatie in eender welke vorm en ongeacht de wijze waarop deze informatie is opgeslagen, waartoe men toegang verkrijgt niet mee te delen aan derden, niet te gebruiken voor andere doeleinden dan de loutere uitvoering van deze overeenkomst en deze enkel te zullen mededelen aan werknemers, aangestelden, vertegenwoordigers en raadgevers, voor zover dit strikt noodzakelijk is voor het uitvoeren van de overeenkomst. VBS en de Klant maken zich sterk dat deze voornoemde werknemers, aangestelden, vertegenwoordigers en raadgevers dezelfde geheimhoudingsverplichting zullen naleven.
VBS en de Klant verbinden er zich toe om op eerste verzoek van de partij die de Vertrouwelijke Informatie heeft meegedeeld, deze Vertrouwelijke Informatie teruggeven of vernietigen samen met alle kopieën die daarvan zouden bestaan.
Niets in deze overeenkomst strekt tot overdracht van eigendomsrechten op Vertrouwelijke Informatie. VBS en de Klant blijven elk eigenaar van de eigen Vertrouwelijke Informatie.
Partijen zullen voorzien in noodzakelijke technische en organisatorische maatregelen teneinde de vertrouwelijkheid en veiligheid van de Vertrouwelijke Informatie te garanderen.
De verplichtingen
in het kader van dit artikel 11 zullen gelden gedurende tijdens de duur van de
overeenkomst en gedurende vijf jaar na beëindiging van de
overeenkomst.
Artikel 12.
Voortijdige beëindiging van de overeenkomst
Onverminderd de mogelijkheid om de overeenkomst op
te zeggen, overeenkomstig artikel 3, kan VBS of de Klant de
overeenkomst met onmiddellijke ingang buitengerechtelijk beëindigen, zonder
naleving van een opzeggingstermijn en zonder enige opzeggings- of
schadevergoeding verschuldigd te zijn aan de andere partij, in geval van:
§ substantiële tekortkoming in hoofde van de andere partij waarbij deze tekortkoming (indien mogelijk) niet wordt rechtgezet binnen de dertig (30) kalenderdagen na aangetekende ingebrekestelling hiertoe aan de partij die in gebreke blijft;
§ indien de andere partij onvermogend wordt.
§
Stopzetting
van de software waarop VBS een beroep doet om haar eigen software aan te
bieden, waaronder eveneens begrepen dient te worden de situatie waarbij het VBS
onmogelijk wordt gemaakt om technisch te voorzien in operabiliteit tussen beide
systemen of het voorzien van zulke interoperabiliteit onredelijke inspanningen
vanwege VBS zou vergen.
Artikel 13. Intellectuele eigendomsrechten
VBS en de Klant blijven elk eigenaar van hun intellectuele rechten. Niets in deze overeenkomst, behoudens andersluidende uitdrukkelijke overeenkomst daartoe, strekt tot overdracht van intellectuele rechten.
Alle intellectuele eigendomsrechten m.b.t. de door VBS geleverde diensten (inclusief enige software die zij ter beschikking stelt) zijn en blijven eigendom van VBS en / of derden. De klant zal zich onthouden van enige handeling die de eigendomsrechten van VBS of derden m.b.t. de software aantast of op negatieve wijze zou kunnen beïnvloeden (waaronder alleszins begrepen handelingen die de integriteit en betrouwbaarheid van de systemen zou aantasten).
Tijdens de duur van de overeenkomst verleent de Klant aan VBS een kosteloze, niet-exclusieve, niet-overdraagbare licentie om de databanken van de Klant noodzakelijk voor de goede uitvoering van de overeenkomst te raadplegen en de gegevens daarin vervat te gebruiken. VBS zal het recht hebben de gegevens van de database te wijzigen indien en in zoverre dit noodzakelijk is in het kader van de uitvoering van de overeenkomst, na voorafgaande schriftelijke goedkeuring van de Klant.
Het gebruiksrecht van de boven bedoelde databanken is beperkt tot het gebruik ervan in het kader van de uitvoering van de overeenkomst. De Klant garandeert VBS dat dergelijk gebruik geen schending uitmaakt van rechten van derden, waaronder rechten onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming, en vrijwaart VBS voor enige en alle vorderingen dewelke hun grondslag zouden vinden in een schending van rechten van derden door voormeld gebruik.
VBS verleent aan de Klant desgevallend een gebruiksrecht op haar intellectuele eigendomsrechten in overeenstemming met de bijzondere licentieovereenkomst die zij daartoe sluit met de Klant.
Databases opgezet en beheert door Viverio kunnen overgenomen worden door de Klant aan een éénmalige afkoopsom van € 2000,-
Artikel 14. Nietigheid
Indien één der
artikelen van deze algemene voorwaarden nietig zou blijken te zijn dan
stemt
VBS
er
mee in deze bepaling te vervangen door een geldige bepaling dewelke zo nauw als
mogelijk aansluit bij de bedoeling en de draagwijdte van de nietige bepaling.
Deze vervangende bepaling zal alsdan toepassing vinden.
Artikel 15. Toepasselijk recht en bevoegde rechtbank
Het Belgisch recht is van toepassing op deze algemene voorwaarden en de overeenkomsten van VBS . Elk geschil met betrekking tot deze algemene voorwaarden en de overeenkomsten van VBS zal worden beslecht door de bevoegde rechtbank bevoegd voor het rechtsgebied waar VBS haar maatschappelijke zetel heeft.
Huidige Verwerkersovereenkomst, dewelke integraal deel uitmaakt van onze algemene voorwaarden, regelt de voorwaarden waaronder wij, Viverio Business Solutions, met zetel te 3960 Bree, Keyartstraat 28A en met ondernemingsnummer 0715.853.565 (hierna: “VBS” of “wij”), persoonsgegevens verwerken in het kader van onze dienstverlening aan u (hierna “u” of de “Klant”).
Dit teneinde tegemoet te komen aan onze verplichtingen als Verwerker onder Verordening (EU) 2016/679 van 27 april 2016 van het Europees Parlement betreffende de bescherming van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG ( hierna “AVG”).
Artikel 1. Definities, Interpretatie en Termijnen
Voor de toepassing van de Verwerkersovereenkomst hebben de volgende begrippen de volgende betekenis:
“AVG” betekent de algemene verordening gegevensbescherming (EU) 2016/679 van 27 april 2016 van het Europees Parlement betreffende de bescherming van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG;
“Betrokkene(n)” betekent de natuurlijke personen waarop de Persoonsgegevens betrekking hebben.
“EER” betekent de Europees Economische Ruimte;
“Elektronische Communicatie Wet” betekent de Wet van 13 juni 2005 betreffende elektronische communicatie;
“Hoofdovereenkomst” betekent elke overeenkomst waarbij wij in het kader van onze Dienstverlening, als Verwerker, zullen overgaan tot het verwerken van Persoonsgegevens ten behoeve van u.
“Inbreuk in verband met Persoonsgegevens” betekent een inbreuk op beveiliging die per ongeluk of op onrechtmatige wijze leidt tot de vernietiging, het verlies, de wijziging of de ongeoorloofde verstrekking van of ongeoorloofde toegang tot doorgezonden, opgeslagen of anderszins verwerkte gegevens;
“Ontvanger” betekent een natuurlijke persoon of rechtspersoon, een dienst of een ander orgaan, al dan niet een derde, aan wie / waaraan Persoonsgegevens worden verstrekt.
“Verwerkersovereenkomst” betekent huidige verwerkersovereenkomst, inclusief alle (eventuele) bijlagen en wijzigingen;
“Persoonsgegevens” betekent alle informatie over een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon; als identificeerbaar wordt beschouwd een natuurlijke persoon die direct of indirect kan worden geïdentificeerd, met name aan de hand van een identificator zoals een naam, een identificatienummer, locatiegegevens, een online identificator of van een of meer elementen die kenmerkend zijn voor de fysieke, fysiologische, genetische, psychische, economische, culturele of sociale identiteit van die natuurlijke persoon;
“Regelgeving inzake Privacy en Gegevensbescherming” betekent artikel 8 EVRM, artikel 22 van de Belgische Grondwet, Artikel 314bis van het Belgisch Strafwetboek, de Wet betreffende de elektronische communicatie, de AVG, de Wet betreffende bescherming van bedrijfsgeheimen evenals elke andere toepasselijke regelgeving strekkende tot bescherming van de privacy en Persoonsgegevens van natuurlijke personen. Deze definitie omvat tevens alle huidige en toekomstige regelgeving dewelke voormelde regelgeving zou uitvoeren, aanvullen, concretiseren of vervangen;
“Subverwerker” betekent een natuurlijke persoon of rechtspersoon, een overheidsinstantie, een dienst of een andere orgaan die/dat door een Verwerker wordt aangesteld om ten behoeve van de Verwerwerkingsverantwoordelijke Persoonsgegevens te verwerken;
“Verbonden Onderneming” betekent een verbonden vennootschap zoals gedefinieerd in artikel 1:20 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen;
“Verwerker” betekent een natuurlijke persoon of rechtspersoon, een overheidsinstantie, een dienst of een andere orgaan die/dat ten behoeve van de Verwerwerkingsverantwoordelijke Persoonsgegevens verwerkt;
“Verwerkingsverantwoordelijke” betekent een natuurlijke persoon of rechtspersoon, een overheidsinstantie, een dienst of een ander orgaan die/dat alleen of samen met anderen, het doel van en de middelen voor de verwerking van Persoonsgegevens vaststelt;
Artikel 2. Voorwerp en hiërarchie van de Verwerkersovereenkomst
De Verwerkersovereenkomst is van toepassing is op alle verwerkingen van Persoonsgegevens door VBS in het kader van de Hoofdovereenkomst. De Verwerkersovereenkomst maakt integraal deel uit van elke Hoofdovereenkomst.
In het kader van de uitvoering van de Hoofdovereenkomst zal u beschouwd worden als Verwerkingsverantwoordelijke en zal VBS beschouwd worden als Verwerker.
De Verwerkersovereenkomst is ondergeschikt is aan de bepalingen van de Regelgeving inzake Privacy en Gegevensbescherming en in geval van enig(e) tegenstrijdigheid, interpretatieprobleem of lacune zullen de bepalingen van de Regelgeving inzake Privacy en Gegevensbescherming steeds voorrang krijgen, zullen zij gebruikt worden om de Verwerkersovereenkomst te interpreteren of zullen zij gebruikt worden om een lacune aan te vullen.
De bepalingen van de Verwerkersovereenkomst zullen voorrang krijgen op de bepalingen van een overeenkomst die VBS sluit met een Subverwerker.
De Verwerkersovereenkomst heeft als doel heeft om de verwerking van Persoonsgegevens in het kader van een de Hoofdovereenkomst te beschermen op een wijze dewelke vereist wordt door Regelgeving inzake Privacy en Gegevensbescherming.
VBS verwerkt de Persoonsgegevens uitsluitend in opdracht en volgens de instructies van u. VBS mag de Persoonsgegevens niet ten behoeve van derden, ten eigen behoefte en/of voor andere doeleinden verwerken. Voor meer informatie inzake:
De verwerkte persoonsgegevens en de aard ervan;
§ De categorieën van Betrokkenen en Ontvangers;
§ De gerechtvaardigde doeleinden van de verwerking;
§
De bewaartermijnen van de Persoonsgegevens;
§ De locatie van de gegevensverwerking;
wordt er verwezen naar de Bijlage bij de Verwerkersovereenkomst dewelke u onderaan kan terugvinden.
VBS zal de gegevensverwerking niet op een andere locatie, in het bijzonder op een locatie buiten de EER, verrichten zonder voldoende extra waarborgen, zoals vereist door de AVG, te voorzien.
In het algemeen verbindt VBS zich ertoe de Persoonsgegevens vertrouwelijk te behandelen en op behoorlijke en zorgvuldige wijze te verwerken in overeenstemming met de Hoofdovereenkomst en de Regelgeving inzake Privacy en Gegevensbescherming. VBS zal daarbij handelen volgens de achterliggende principes van voormelde regelgevingen.
VBS verbindt zich ertoe enkel de Persoonsgegevens te verwerken dewelke strikt noodzakelijk zijn in het kader van de Hoofdovereenkomst, zelfs indien hem overtollige Persoonsgegevens werden bezorgd. In het laatste geval zal zij onmiddellijk, nadat zij daarvan kennis kreeg, overgaan tot het vernietigen van de overtollige Persoonsgegevens.
Artikel 3.
Verplichtingen van VBS
VBS verbindt zich ertoe om alle redelijke maatregelen te treffen teneinde de toegang tot de Persoonsgegevens strikt te beperken tot deze werknemers of aangestelden en / of onderaannemers die noodzakelijkerwijs kennis dienen te nemen van de Persoonsgegevens in het kader van de uitvoering van de Hoofdovereenkomst, dan wel teneinde tegemoet te komen aan toepasselijke regelgeving.
VBS zal er zorg voor dragen dat de personen, vermeld onder artikel 3.1., die noodzakelijkerwijs kennis dienen te nemen van de Persoonsgegevens gehouden zijn tot afdwingbare en sanctioneerbare verbintenissen inzake vertrouwelijke behandeling van de Persoonsgegevens.
VBS zal er zorg voor dragen dat de toegang tot de Persoonsgegevens via technische en organisatorische maatregelen, dewelke op regelmatig basis geactualiseerd worden, strikt beperkt is tot de personen bedoeld in artikel 3.1.
VBS verbindt zich ertoe alle nodige voorzorgen te nemen om de Persoonsgegevens te beschermen tegen diefstal, enige onrechtmatige communicatie, reproductie, kennisname of verspreiding, onder meer en minstens via de in artikel 4 vermelde beveiligingsmaatregelen.
VBS
verbindt
zich ertoe de Verwerkersovereenkomst en de Regelgeving inzake Privacy en
Gegevensbescherming stipt na te leven en zijn personeelsleden, aangestelden
en/of onderaannemers op de hoogte te brengen van de principes ervan, en deze
eveneens te doen naleven door hen.
Artikel 4. Beveiliging
VBS zal passende technische en organisatorische beveiligingsmaatregelen implementeren die, rekening houdend met de stand van de techniek, de uitvoeringskosten, alsook met de aard, de omvang, de context en de verwerkingsdoeleinden en de qua waarschijnlijkheid en ernst uiteenlopende risico’s voor de rechten en vrijheden van personen gemoeid met de implementatie en de uitvoering van de maatregelen, een op het risico afgestemd beveiligingsniveau waarborgen.
Artikel 5. Subverwerkers
VBS heeft steeds de mogelijkheid om Subverwerkers aan te stellen op voorwaarde dat VBS dezelfde verantwoordelijkheden en plichten oplegt die aan VBS zijn opgelegd in deze Verwerkersovereenkomst .
Artikel 6. Audit – Bijkomende maatregelen - Inbreuk in verband met
Persoonsgegevens
U heeft, op eigen kosten, het recht om de beveiligingsmaatregelen die VBS heeft getroffen om Persoonsgegevens te beveiligen, op eerste verzoek te (laten) controleren of te laten auditen. Dit met respect voor de onderneming van VBS en na het ondertekening van passende waarborgen inzake vertrouwelijkheid.
Bij ontdekking, en uiterlijk binnen de termijn van 48 uur na kennisname, zal u onmiddellijk op de hoogte gebracht worden van enige Inbreuk in verband met Persoonsgegevens en zal VBS onmiddellijk alle nodige maatregelen nemen om een verdere of een herhaling van de inbreuk te verhinderen.
VBS zal u actief helpen om deze in staat te stellen haar verplichtingen ten aanzien van de bevoegde overheidsinstanties na te leven in geval van een Inbreuk in verband met Persoonsgegevens.
Indien een Inbreuk
in verband met Persoonsgegevens heeft plaatsgevonden en deze Inbreuk is
(mede)veroorzaakt door onzorgvuldig handelen van VBS
zal VBS
zelf
technische en organisatorische maatregelen nemen om zulke inbreuk naar de
toekomst toe te vermijden.
Artikel 7. Rechten van de Betrokkenen
VBS zal rekening houdend met de stand van de techniek, de uitvoeringskosten, alsook met de aard, de omvang, de context en de verwerkingsdoeleinden, waar nodig, passende technische en organisatorische maatregelen treffen om tegemoet te komen aan de rechten van de betrokkene onder de AVG.
In het bijzonder zal VBS het mogelijk maken dat verzoeken van Betrokkenen onder de AVG tijdig en afdoende beantwoord kunnen worden. Indien de verzoeken van de Betrokken kennelijk ongegrond of buitensporig zijn, met name vanwege hun repetitieve karakter, kan de VBS , in samenspraak, met u, een redelijke vergoeding aanrekenen in het licht van de administratieve kosten waarmee het verstrekken van de gevraagde informatie of communicatie en het treffen van de gevraagde maatregelen gepaard gaat. Partijen kunnen in laatst genoemd geval tevens beslissen om geen gevolg te verlenen aan het verzoek.
VBS zal verzoeken
van Betrokkenen niet zelf beantwoorden. VBS zal deze verzoeken overmaken aan u
en samenwerken met u in overeenstemming met artikel 7.2.
Artikel 8. Gegevensbeschermingseffectbeoordeling
VBS zal rekening houdend met de aard van de verwerking en de haar ter beschikking staande informatie u redelijke bijstand verlenen bij het opstellen van een gegevensbeschermingseffectbeoordeling (incl. voorafgaande raadpleging).
VBS
zal
in het kader van de bijstandsplicht onder artikel 8 van de Overeenkomst recht
hebben op een billijke vergoeding.
Artikel 9. Duur en verplichtingen bij de beëindiging van de Verwerkersovereenkomst
Deze Verwerkersovereenkomst treedt in werking op de startdatum van een Hoofdovereenkomst . Deze Verwerkersovereenkomst wordt gesloten voor dezelfde duurtijd als een Hoofdovereenkomst en zal bij beëindiging van een Hoofdovereenkomst eveneens beëindigd worden voor wat betreft deze Hoofdovereenkomst.
Indien deze Verwerkersovereenkomst eindigt zal VBS , indien zulks niet eerder gebeurde ingevolge een specifieke verplichting daartoe, alle Persoonsgegevens verwerkt in het kader van deze een Hoofdovereenkomst en alle kopieën daarvan onmiddellijk verstrekken aan u, of zal VBS naar keuze van u, alle Persoonsgegevens vernietigen en een bewijs van vernietiging aan u bezorgen. Zulks geldt niet voor deze gegevens dewelke dienen bewaard te worden ingevolge toepasselijke Europese of lidstatelijke regelgeving.
Verplichtingen uit
deze Verwerkersovereenkomst welke naar hun aard bestemd zijn om ook na het
einde van deze Verwerkersovereenkomst voort te duren, blijven na het einde van
de Verwerkersovereenkomst bestaan. Tot deze verplichtingen behoren onder meer:
bepalingen over de vertrouwelijkheid van de Persoonsgegevens, vrijwaring voor
schending van toepasselijke regelgeving of overeenkomst, consequenties van het
eindigen van deze Verwerkersovereenkomst en toepasselijk recht en
geschillenbeslechting.
Artikel 10. Aansprakelijkheid
VBS is jegens u slechts aansprakelijk voor de directe schade die door haar verwerking is veroorzaakt wanneer bij de verwerking niet is voldaan aan de specifiek tot verwerkers gericht verplichtingen van de AVG of voor enige inbreuk op haar verplichtingen onder deze Verwerkersovereenkomst. De aansprakelijkheid van VBS onder deze Verwerkersovereenkomst zal door u op afdoende wijze moeten worden bewezen, is geenszins forfaitair en kan geen betrekking hebben op indirecte schade.
Indien VBS van mening is dat een bepaalde verwerking van Persoonsgegevens niet in overeenstemming is met toepasselijke regelgeving, zal zij u daarvan onmiddellijk in kennis stellen.
De eventuele
aansprakelijkheid van VBS
onder deze
Verwerkersovereenkomst is steeds beperkt tot de vergoedingen effectief betaald
door u aan VBS in het kader van de Hoofdovereenkomst.
Artikel 11. Overige bepalingen
Op deze Verwerkersovereenkomst is het recht van toepassing dat van toepassing is op de Hoofdovereenkomst.
Alle geschillen die uit deze Verwerkersovereenkomst mochten voortvloeien, zullen worden beslecht door de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement bevoegd voor geschillen onder de Hoofdovereenkomst.
Deze Verwerkersovereenkomst is deelbaar en indien één of meer van de bepalingen die niet de essentie zelf van de Verwerkersovereenkomst aanbelangen, ongeldig worden verklaard, dan zal dit de geldigheid van de overige bepalingen niet aantasten. Indien enig gedeelte van de Verwerkersovereenkomst als overmatig ruim wordt verklaard, zal de bepaling, niettegenstaande dit feit, uitvoerbaar zijn tot het maximum toegelaten bij wet. Indien enig gedeelte van de Verwerkersovereenkomst als volledig ongeldig wordt beschouwd, zullen de Partijen te goeder trouw onderhandelen om de onwettige, nietige of onafdwingbare bepaling te vervangen door een wettig, geldig en afdwingbaar beding waarbij het doel en de strekking van het oorspronkelijke beding in acht worden genomen.
Afwijkingen van en aanvullingen op deze Verwerkersovereenkomst zijn slechts geldig indien deze uitdrukkelijk en schriftelijk tussen Partijen zijn overeengekomen.